Снимка: Булфото, архив

Общо 46,6 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) ще бъдат инвестирани в модернизиране на трамвайната инфраструктура и услуги в българската столица, съобщи пресслужбата на Европейската комисия.

Още по темата

Финансираните от ЕС дейности включват реконструкция на трамвайното трасе по протежение на ул. "Каменоделска" и на бул. "Цар Борис III", което се използва от пет трамвайни линии, включително от линия номер 5, по която пътуват над 50 000 души дневно.

ЕФРР ще финансира също така купуването на нови съчленени нископодови трамвайни мотриси и модернизирането на управлението на трафика и на системите за информиране на пътниците.

През предходния бюджетен период на ЕС в София бяха инвестирани 34 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР).

"Благодарение на средствата от ЕС жителите на София ще могат да се ползват от съвременен и комфортен трамваен превоз. Въздухът в столицата също така ще бъде по-чист", заяви еврокомисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу.

"Надяваме се, че хората ще решат да използват новите трамваи вместо обичайните автомобили. По този начин политиката на сближаване насърчава чистата мобилност в целия ЕС", допълни тя.

ЕС също така инвестира значителни средства в линии 1, 2 и 3 на софийското метро. Като цяло от 2007 г. ЕС е инвестирал 1 милиард евро в софийския градски транспорт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase