Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ключовият за софиянци бул. "Пенчо Славейков" ще бъде пуснат за движение две седмици по-рано. Добрата новина съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Още по темата

"На 21 октомври, тоест края на следващата седмица, обектът трябва да бъде напълно завършен, 2 седмици по-рано. Първият етап от реконструкцията на бул. "Пенчо Славейков" е един от последните тежки обекти за тази година", обясни градоначалникът.

Тя уточни, че е  тежък, защото ремонтът е бил организиран така, че нито за момент достъпът до болниците в района да не бъде спиран.

Вторият етап на ремонта на "Пенчо Славейков" от бул. "Прага" до бул. "Тотлебен" остава за следващата година.

Ремонтираната част от булеварда е с подменена настилка и тротоари.

"Изградено е енергийно ефективно ново осветление. Има допълнително засаждане на дървета. Само в този участък очаквам още този месец да засадят 12 нови кестени", заяви кметът.

Тя призна, че и при изпълнението на този обект е имала забележки.

"Трябва да се подменят няколко бордюра, които са чукнати от машините. Също и за входирането на шахтите, което винаги е важен детайл при завършването на обекта", посочи Йорданка Фандъкова.

Паветата от частта от булеварда, която беше асфалтирана, ще бъдат използвани за ремонта на други улици.

Без павета остана участъкът от бул. "Прага" до ул. "Цар Асен" с решението на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижими културни ценности към Министерството на културата и заради настояването на болниците в района, защото пречиха на линейките.

"Те са закарани на площадката на "Софинвест" и се използват при други ремонти, където ги слагаме. Тази година на ул. "Солунска" беше възстановена паважната настилка. Има и други по-малки улици. Обявили сме подхода си отдавна - по историческия център, по малките улици е добре да има паважна настилка, за да съхрани духа на града", каза още кметът на София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase