Снимка: Архив, Булфото

Метрото стига до "Овча купел" през 2020 г. Подготвят проект на подземния транспорт и в "Слатина" и "Гео Милев".

8 станции от третата линия на метрото са готови на 74%, а до септември  2019 г. ще пуснат първите 5, обяви изпълнителния директор на "Метрополитен“ ЕАД проф Стоян Братоев, цитиран от "24 часа".

Строителството на отсечката от бул. "Владимир Вазов", през центъра до "Красно село" започна през пролетта на 2016 г. Състои се от 8 станции, които към този момент са готови на 74%. Останалите 36% от линията са предвидени за втория етап на строежа, който стартира 1 година по-късно и предвижда изграждането на трасе от 5 км през кв. "Овча купел" до околовръстния път при кв. "Горна баня".

Още по темата

Тунелопробивната машина, която прокопава тунелите за 6-километровото трасе в центъра, вече работи в новия участък между "Патриарх Евтимий" и Орлов мост, като се очаква тя да достигне до Орлов мост в началото на ноември, а през декември вече да започне изграждането и на последния участък до Малък градски театър "Зад канала".

До края на годината ще бъде освободено движението по бул. "Цар Борис III".

Новото депо "Земляне" също е почти готово. То ще обслужва третата линия на метрото. Строителните работи там трябва да приключат през следващия месец.

Там вече са паркирани първите 6 от общо 20 нови влакчета, които са високотехнологични и ще влязат в употреба до пролетта на 2019 г. Влаковете имат опция да се движат без машинист. Поне в началото, обаче, те ще бъдат управлявани от човек, обяви Братоев.

Линията ще обслужва близо половин милион души, които ще използват ежедневно метрото. Третият лъч ще свързва големите жилищни квартали "Овча купел", "Красно село" и "Хаджи Димитър".

От столичния Метрополитен обявиха, че се подготвя проект и за метро в "Слатина" и "Гео Милев".

След завършването на третия лъч от подземния транспорт ще започне изграждане на нови 9 станции и 9 км трасе. Единият участък ще стига до зала "Арена Армеец" и бул. "Цариградско шосе".

"Правим проектни подготовки, за да може 2020 г. да сме готови и в следващия програмен период - 2021-2027 г., да ги заложим за строителство", каза изпълнителният директор на "Метрополитен" ЕАД.

В "Люлин" се планира продължението на линия 1 към бул. "Царица Йоанна". Там са предвидени 2 метроспирки.

Готов е и проектът за продължението на метрото от "Бизнес парка" към "Икея", за да се направи връзка със Симеоновския лифт. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase