Снимка: flickr

Въпреки обещанията на местната власт в София, че са осигурили места за всички в предучилищна възраст, продължава да има огромен недостиг на места за най-малките.

Въпреки обещанията на зам.-кмета по култура и образование Тодор Чобанов, че по-малките братя и сестри на записани в детските заведения деца ще ходят заедно с тях на градина, много родители ще трябва да водят по-малките в друго заведение или да преместят и двете в нова детска градина.

Това става ясно от съобщение на Антонина Кенова от гражданската организация "За качествена и иновативна образователна система" във Facebook след заседание на работна група към столичната дирекция "Образование", на която приоритетно са разгледани всички постъпили до момента молби за преместване на второ дете, прието в различна детска градина от братчето/сестричето си.

"След дълги обсъждания и консултации се стигна до извода, че за съжаление няма как да могат да бъдат обхванати всички неприети никъде втори деца поради недостига на места в София. Точно както и предните години", коментира Кенова.

Така единственият начин децата да бъдат събрани е да се преместят заедно в друга детска градина, където има места, коментира тя пред "Сега".

Именно заради скандали около приема на деца в градините по втория начин през февруари Столичната община наложи промени в регламента. С него квотата за деца, които кандидатстват по социални критерии, беше намалена от 40 на 30% от местата.

За дете с починал родител се полагат 6 точки допълнително, за дете от многодетно семейство (с три и повече деца) - 2 точки, за близнаци - 1 точка, колкото и за деца с разлика до 2 г. Тази система обаче раздели много братя и сестри и затова през юни общината увеличи местата за прием по социални критерии на 40%.

Това обаче не реши проблема, защото незаетите по социални критерии места на първо класиране се прехвърлят към общите при следващите. Така се стигна до сегашната ситуация, като няма данни колко деца са засегнати.

Заради неуредиците в приема родителите излизат днес на протест пред Столичната община. Преди два месеца от комитета разкриха, че над 4000 деца са приети нерегламентирано в столичните забавачки по линия на хронични заболявания.

Те искат догодина Столичната община да отреди в бюджета си повече средства за изграждане на нови училища и детски градини. Родителите искат и от общината да предоставят ваучери за обезщетения на децата, които след класиране не могат да постъпят в детска градина.

От организацията настояват общината да отпусне средства и за назначаване на допълнителен помощник-възпитател във всяка група в градините, където броят на децата надхвърля указаното в наредбата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase