Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед

Столичният кмет Йорданка Фандъкова защити шефовете на детските градини в София, които за пореден път са подложени на обществен натиск заради начина, по който приемат малчуганите и отсече, че те не са престъпници.

И тази година около кандидатстването за детските градини стотици родителите с оплакаха, че се приемат малчугани, които не отговарят на критериите на Столичната община, а влизат с предимство, защото децата им били хронично болни.

Според Фандъкова обаче родителската организация, която подава от няколко месеца сигналите прави политическа кампания, а не гражданска инициатива.

Още по темата

Тя твърди, че общината изпълнява условията, които организацията иска, но нейните представители пак недоволстват.

"Те казват, че не се строят детски градини, че има недостиг на свободни места, като цитират район "Витоша". Казват, че няма планове за строителства в кв. "Манастирски ливади", абсолютно всичко, което прочетох досега като техни подадени сигнали е това, по което всъщност ние работим последните години", заяви Фандъкова.

Според нея не трябва да се обобщават и атакуват всички директори на детски градини и училища в София, защото това е абсолютно неправилно.

"Аз приемам това като политическа атака, смятам, че трябва да има прозрачност, направени са проверки и има санкционирани директори, но не трябва да се хвърля сянка върху работата на всички директори и учители", настоя градоначалникът.

А иначе тя припомни, че вече е създадена работна група, която анализира и прави списък с хронични заболявания, при които децата задължително трябва да се социализират.

Кметицата посочи, че ще продължават със строителството, подобряването на условията, както и модернизацията на старите сгради.

"Полагаме усилия и за яслените групи, но трябва да ви уверя, че никъде в европейските страни няма изцяло покритие на яслената възраст", обясни Фанкъкова.

Кметицата, която посети новоизградената детска градина 76 "Сърничка" на ул. "Детско щастие" 20 в ж.к. "Младост 4", се похвали, че това е най-голямата в София. В нея вече са записани 232 деца.

Парите за откриването на детски градини в София за тази година са около 8 млн. лв.

"Започнахме строителството на нови 9, които ще бъдат готови следващата година за над 23 млн. лв.", уточни Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар