Общ преглед

При ремонтите в столицата, които имат амбицията да й дадат нов модерен облик, бяха открити нови доказателства за древното минало на града ни.

Снощи, при реконструкцията на тротоарите на ул. "Московска", беше открита късноатична гробница със стенописи. Това съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, след като инспектира разкопките при площад "Св. Неделя" в столицата, съобщи "Фокус".

Днес археолозите са получили задача да започнат проучвания на откритите находки.

Още по темата

Фандъкова съобщи, че целият площад около "Св. Ал. Невски" и около "Св. София" е стъпил върху археологическо богатство.

"Ще възложим и на главния архитект да направят проект за експонирането на тази или съседни гробници, така че да съчетаем пешеходното пространство с разкритото културно-историческо наследство", каза още кметът на София.

Тя разказа и че при разкопките на площад "Света Неделя" е намерено злато.

"След разкриването на 3000 монети през годините на разкопките на пл. "Св. Неделя", днес е намерено и злато", каза тя и допълни, че монетите се съхраняват в Музея за история на София.

Днес приключват проучванията на терена на пл. "Св. Неделя", свързани с късноантичния период.

"Вече четвърта година Столична община финансира проучванията на останките от тази епоха. Изключително съм благодарна на екипа, който работи тук вече четвърта година, много професионално", каза още Фандъкова. Тя допълни, че за Столичната община са важни останките от сградите.

Кметът обясни, че концепцията за пл. "Св. Неделя" е за площадно, пешеходно пространство – в тази част не може да има паркинг.

"Следващата година съм предвидила средства за реконструкция", каза тя и обясни, че не може да предвиди кога ще приключи конкурсът. "Имам пълната готовност след приключването и избора на най-добрия проект да започнем работа по реконструкцията, изграждането на това поредно площадно, красиво, пешеходно пространство", каза кметът на София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар