Снимка: БТА

Заместник-кметът на София Тодор Чобанов обвини Министерство на културата в бездействие след пожара в бившите Царски конюшни в центъра на столицата.

В социалните мрежи Чобанов нарече инцидента "разрушителен и вероятно умишлен акт на посегателство срещу културното наследство в града".

Още по темата
"Ще успеем ли да спасим каквото остава за спасяване от Царските конюшни", пита Чобанов, чийто ресор е културата.

В началото на годината Столична община е изпратила до министъра подробно мотивирано предложение за обявяване на комплекса "Царските конюшни" за културна ценност от национално значение, но отговор не е получен, изтъква той.

"Уважаеми г-н Министър на културата, ще "доживеят" ли знакови обекти в риск подчинените на министерството структури и експерти да си свършат работата? Или ще наблюдаваме как един по един стават жертва на бездействието и странни инвестиционни намерения? Защо не се връщат отнетите при съмнителни обстоятелства статути и не се дават статути на тези обекти, които са в рискова ситуация?“, пита Чобанов

По-рано днес от Столичната община обявиха, че ще задължат собственика на изгорялата сграда да я възстанови в автентичния й вид.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase