Нова наредба за обществения ред ще регулира шума в София. Очаква се текстът да бъде гласуван до края на месеца от Столичния общински съвет. С наредбата се забраняват шумните строително-монтажни работи от 22:00 ч. вечерта до 8:00 ч. сутринта и от 14:00 до 16:00 ч. Подобни дейности се допускат през уикенда, но само в регламентираните часове и след разрешение от съответния районен кмет.

Същата забрана се въвежда и за домашни ремонти, като в почивните дни те ще може да се правят само с разрешението на съседите. Иван Илиев, председател на Комисията по обществен ред и сигурност в Столичната община обясни, че в наредбата има предвидени и изключения.

"Първото изключение, това са строежи, които са за общински и държавни цели. Също така това са строежи, които изискват аварийно-монтажни дейности, които са неотложни", обясни Илиев в ефира на "България сутрин". Той допълни, че районните кметове могат да дават разрешение за извършване на технически непрекъсваеми ремонтни дейности извън интервалите от време.

Общинския съветник каза също, че новата наредба, която предстои да бъде гласувана, е описано и ползването на заря, фойерверки и друга пиротехника. Това може да става само до 22:00ч. Изключение е на Нова година, когато се допуска заря до 01:00ч.

Скейтбордистите пък вече ще трябва да карат само по рампите, а районните кметове ще предлагат местата в София, където да се разполагат улични музиканти, които обаче няма да имат право да ползват усилватели и тонколони.

"Това, което прави наредбата, е да се опита да осигури един по-спокоен и по-сигурен живот на столичани", добави пред Bulgaria ON AIR Иван Илиев.

Коментари Напиши коментар

57

Анонимен

преди 2 години

Като започне някой да стърже,аз обикалям всички апартаменти!Нека ме видят,и аз тях!

56

мен

преди 2 години

Съседи за Марс!Името им само такова!Лепилото е на пейките, сигурно са с памперси!

55

До отегчен

преди 2 години

Абсолютно си прав !Няма нужда от изсмукани от пръсти закони ако съумяваме да се разберем помежду си като хора.Ако ли не,описаните варианти в коментара на ,,колегата" търпят и куп вариации ;)Имах проблем със съсед-лют фолкаджия.След покана към мой приятел цигулар да стърже в къщи всеки ден,докато аз съм на работа всички чалгарии прикл.за 4дни :)