Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

До преди 10 години София депонираше 100% от отпадъците си и те не се използваха като ресурс. С изграждането на този завод ще се финализира цялостният процес по оползотворяване на отпадъците.

Това коментираха Николай Стойнев, зам.-председател на СОС и Иван Велков, зам.-председател на СОС, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров по Bloomberg TV Bulgaria.

Според Стойнев с изграждането на първите две фази – завод за механично биологично третиране и инсталация за компостиране, в момента София успява да разделя, рециклира част от отпадъците и има една компонента, която може да бъде оползотворена енергийно.

С изгарянето на така нареченото алтернативно гориво, могат да бъдат отоплявани около 40 000 домакинства за цяла година. "Проектът ще има и икономически и екологични ползи", допълни той.

Стойността на този проект е 157 млн. евро, от които близо 92 млн. евро ще бъдат безвъзмездно финансиране от ЕС, а за останалите 65 млн. евро, които трябва да се осигурят от Столична община, ще бъде осигурен кредит от Европейската инвестиционна банка при изгодни условия.

Още повече, че миналата седмица бе повишен и кредитният рейтинг на Столична община. Това е възможност да се използва ресурс, който има сериозна икономическа възвращаемост и подобрява екологичните показатели.

Иван Велков коментира, че се притесняват от недостатъчната обективна и изчерпателна информация за конкретни параметри на това, което се предвижда да се получи. Той припомни още, че за последните няколко години във връзка с промени, нормативна уредба на ниво европейско законодателство, директиви, препоръки, включително и с местното законодателство, този проект периодично е претърпявал корекции, промени и актуализации.

"Докато са се случвали тези неща, явно не е използван пълният капацитет на експерти и алтернативни решения, технологии и модели в процес на работа. За нас проблемът е дали това е най-доброто технологично и икономическо решение".

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 4 години

Пак глупаво заглавие! Каква площадка, бе подобия на джорналисти! Завод е това, къдетопри високотемпературно изгаряне на отпадъците практически няма вредни емисии, произвежда се енергия, извличат се метали, изгорелите остатъци се извозват на нивите като компост. Това го видях в Копенхаген преди 30 години. Потресаваща чистота!

9

Анонимен

преди 4 години

Тва го правят в Германия и Швеция, айде да не се правим на поеколози от папата.

8

Анонимен

преди 4 години

Изгаряне ще има и там където ще се изгаря не е центъра на София,а е близо до Софийските гробища и промишлената зона! Тролохлебарките и искрено глупаците си губите времето с драсканиците!