Снимка: Булфото, архив

София е заплашена от европейски санкции, ако не се предприемат мерки срещу замърсяването на въздуха, заяви проф. Иван Недков от Института по електроника към БАН пред БНР.

Според него най-сериозно е замърсен въздухът в района на бул."Цариградско шосе", около "Орлов мост" и Софийския университет.

Още по темата

Проф. Недков допълни, че София е многомилионен град и той носи всички нормални замърсявания, които са характерни за такива големи градове.

"Ние работим по един проект, който е финансиран от Фонд "Научни изследвания" за изучаване на фините прахови частици и разпределението им в град София. Разполагаме с една от най-съвременните апаратури за такива изследвания. Това са така наречените "лидари“, всъщност оптически радар. През 2016 година Столична община реши да се възползва от нашите възможности и направихме едно пилотно изследване за замърсяване на атмосферата в района на квартал "Младост". Течеше ремонт на "Цариградско шосе" и ремонт на улици. Видя се, че във времето, в което работят, облаците от прах над квартал "Младост" се увеличават. Единият от големите източници е трафикът, но при него частиците са в ниските слоеве на атмосферата и ако се мият редовно улиците, такова замърсяване би могло да бъде силно ограничено. Проблемите идват от фините частици. Те могат да се появят от горенето на твърди горива – на въглища, на дърва, да не говорим за горенето на гуми във "Филиповци". Това са вече опасни замърсявания", коментира още професорът.

По думите му разположението на София е такова, че е на дъното на една чаша, оградена от планини, което предполага, че там би могло да става натрупване на замърсявания.

"Това, което ние изследваме в момента много внимателно, е "Цариградско шосе". Възможностите на нашата апаратура са 25 километра. Има шест локални станции на Изпълнителната агенция за околна среда към Министерството на околната среда и водите и информацията, която те подават, е точна и ясна, но те са локални. Другата група, която се занимава с такива изследвания, това са гражданските движения. Те купуват едни приборчета, но те са с много ограничени възможности. Данните подлежат на големи съмнения. Третият играч – това е Институтът за хидрометеорология на БАН. Те не улавят частиците. Нашият проект дава такива възможности. Тук са и противоречията ни с големите структури. Ние можем да кажем къде са източниците на замърсяване и това е най-сигурният път за вземане на управленчески решения. В момента имаме данни от зимно-пролетния период. Бул."Цариградско шосе" има много сериозни замърсявания в старото колело към летището. При "Орлов мост" и СУ също има натрупване на замърсявания. Опасно е в края на зимния период, към 15.30-16.00 ч., когато интензивността на движението е много голяма", обясни още проф. Недков.

От 2018 година София-град е под много сериозно наблюдение на европейски органи за замърсяването на въздуха.

Има замърсявания, които са над нормите – фините прахови частици под 2 и половина микрона до 10 микрона. Невинаги обаче причините за това надвишаване на нормите са локалните замърсявания. Има фини прахови частици, които идват от други дестинации.

"Те са най-опасни, например прах от пустинята Сахара. Основното натрупване беше в Иран, но един много сериозен шлейф минава и над България", допълни проф. Недков.

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 1 година

А бе половината коли в София,които са бараки да се разкарат! Чрез високи данъци и глоби! Другата половина да се движи на принципа четни,нечетни! Преди всичко тежкия транспорт! Баровците от Бояна,Драгалевци,Симеоново+братовчедите от Факултета да премахнат камините и кюмбетата! Солени глоби за замърсителите! И.....ще падне правителството заради протести! Това е истината!

50

До 49

преди 1 година

В никоя държава по света не са забранили колите, които не покриват Евро 4. Ти изобщо знаеш ли какво искаш?! Не знам откъде изкочи този мит за семействата с по 10-20 коли в България. Масовият случай е една кола, най-много две, докато продадат старата след като са си купили новата. Ако някъде имат повече от една кола, значи им трябват и една кола няма да им свърши работа. Твоите щения си ги запази за себе си.

49

Анонимен

преди 1 година

Забраняват всички коли, които не покриват ЕВРО 4 и готово!
Само в България данъците на нов автомобил са по-скъпи от тези на 20 годишен такъв!
След като всяко семейство има пари за 3-4 стари автомобила, ще има пари за една нова Дачия или Шкода!