Питейната вода в София е чиста, уверяват от "Софийска вода" в своя позиция.

Още по темата
През последното денонощие в социалните мрежи се разпространяват фалшиви новини, свързани с качеството на водата. "Софийска вода" Ви уверява, че питейната вода, доставяна на потребителите на територията на Столична община, е с гарантирано качество и с отлични характеристики.

Това се доказва и от многобройните лабораторни изследвания, направени през последните  денонощия. Всички физикохимични, органолептични и микробиологични изпитвания не само са в норма, но и са в по-ниски стойности, от допустимите по стандарт и по Наредбата за качеството на водата, отчитат от дружеството.

За доказване на истината, че питейната вода в София е качествена и безопасна, си сътрудничим и със здравната инспекция, Столична община и други отговорни институции, на които сме предоставили пълна информация от нашите данни и изследвания, както и възможността сами да направят проби и анализи.

Напомняме на нашите потребители, че питейната вода подлежи на постоянен и денонощен мониторинг, контролните проби се взимат в най-различни точки на водопреносната мрежа, като се правят над 140 000 анализа на 8000 проби годишно. Лабораторно изследователския комплекс на „Софийска вода“ следи качеството на водата по целия ѝ път от язовирите "Искър" и "Бели Искър", през пречистването и доставянето до потребителите.

Преди няколко месеца Лабораторно изследователския комплекс, който е сред най-модерните в страната, обогати обхвата на акредитираните изследвания и може да прави не само задължителните изследвания, но и допълнителни микробиологични анализи.

Потребителите също могат да следят качеството на водата на сайта на “Софийска вода”, където се публикуват данните за параметрите на водата, предоставени за отделните райони, става ясно от позицията на дружеството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase