Снимка: visualhunt.com

Работещите в IT сектора в София са повече от 40 000 души, 1/3 от тях са жени. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на конференцията "Educate to create".

"През последните години София се утвърди като място, отворено към създаване на нови компании, включващи иновациите и дигиталните технологии в своята дейност. Ние си поставихме за цел София да се развива не само като зелен град, но и като град на иновациите. По данни на Института за пазарна икономика IT секторът заема 5.7% от икономиката в София. Заетите в този сектор са с едни от най-високите заплати в страната. На територията на столицата работят около 5000 малки и над 20 големи компании със служители около 250 души. Тук са 89% от всички български компании, които работят в този сектор", каза още Фандъкова.

"Това е една сфера, която наистина позволява повишаване стандарта и качеството на живот в нашия град. Ние разбираме това и се опитваме да подкрепим развитието на този сектор. Факт е, че младите хора са отворени към иновациите и дигиталните технологии. Както вече стана дума, всички вече са ползватели на дигитални продукти. Използването им прави уроците и обучението по-интересни и по-модерни. Дигиталните технологии позволяват включването на всички деца, включването на 100% от децата. Това е изключително важен факт. Очаквано, София е водеща в сферата на използване на нови технологии в образователния процес", каза още кметицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase