Снимка: Bulgaria ON AIR

Доцент по физиология на растенията в Софийския университет живее в пълна мизерия. 86-годишната Николина Ковачева дели един апартамент с куче, коте и разлагащия се труп на своя съпруг. Съседи разказват, че от апартамента на жената се носи непоносима миризма. Институциите отказват помощ до вчера, когато Bulgaria ON AIR ги потърси.

Още по темата


В т.нар "апартамент на ужасите" до съвсем скоро живеела Николина, заедно със съпруга и сина си, но двамата умират, а тя остава сама. След това идва и сигналът за тежка миризма на мърша, която се носи от апартамента на доцент Ковачева.

Още на 26 март - понеделник, съседката Ралица влиза в апартамента и заварва ужасяващата картинка. Намира и починалия съпруг на Николина - Стефан Ковачев. Междувременно полицаите отказват да влязат в апартамента и твърдят, че са подали сигнал в социалните служби.

Според началник отдел "Социална закрила" Яна Цацова службите не са получавали никакъв сигнал за този адрес.

"До този момент не бяхме търсени от полицията. Дойдохме в четвъртък - 29 март, и заварихме мизерни условия. Жената вече е настанена в медицинско заведение. Ще бъде прегледана и лекарите ще кажат как да се действа нататък. Преди също сме попадали на подобни потресаващи гледки", уточни още Цацова в "България сутрин".

По думите на Анастасия Райкова - началник на отдел "Хора с увреждания и социални услуги", се е наложило повикването на Спешна помощ, която да откара жената в болница.

"След като излезе от болничното заведение, с нея ще се заемат от социални грижи. Те не е способна да се грижи за себе си и най-вероятно ще бъде настанена в дом. Все пак ползването на социалните услуги е по желание на пациента", твърди тя.

Райкова смята, че в момента 86-годишната жена е силно объркана и емоционално стресирана заради голямото внимание.

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 3 години

До Толкова ли е трудноСпоред мен на 3 месеца е много за самотно живеещи хора с деменция. В някои държави, по-напреднали е направено така че всеки ден идва някой да проверява,да помогне с изчистването,и то не да изчисти а да помогне на човека сам да си изчисти. Идват и ги карат да бъдат активнии т.н и то за хора които са с акъла си,а ако е самотен и с деменция директно го прибират,защото е опасен както за себе си така и за околните

22

Анонимен

преди 3 години

Аз не знам няма ли редактори тук,но някои заглавия са под всяка критика

21

Анонимна

преди 3 години

Институциите не си вършат работата!!!! Не се полагат грижи за възрастни хора и за деца!!!!Кога най-после ще има добра СОЦИАЛНА СИСТЕМА и във България???? ПОЛИТИЦИ, къде сте???Вземете ПРИМЕР от Западните държави!!! Толкова ли е трудно???? До кога ще тъпчем на едно място?????