Снимка: HelpBook

Сигнал за лоша организация на движението по столичния бул. "Брюксел" бе подаден от гражданин в платформата за сигнали – HelpBook.

"Когато се движиш в посока към летището, ограничението на скоростта в стария участък на бул. "Брюксел" е 80 км/час. И докато караш, спазвайки това ограничение, изведнъж в края на спускането от моста на стария участък, преди новата отбивка за Терминал 1, в изневиделица започват да "изскачат" знаци за ограничаване на скоростта от 80 на 60 до 40 км/час, като отстоянието в тази поредица е около 20-ина метра от знак до знак. Тоест, ако трябва да се спазват ограниченията, налагани от знаците, за около 40 метра автомобилите трябва да забавят скоростта си с 40 км/час, което по моя преценка ще е равносилно на рязко забавяне на скоростта и то по наклон в натоварен пътен участък", разказва в своя сигнал гражданинът.

"Както ще видите във видеото, направено от автомобил, който се движи с 80 км/час към Терминал 2, знаците буквално следват един след друг и не оставят време за нормално и безопасно намаляване на скоростта", подчертава още той.

Според Чл. 14. ал 1 от НАРЕДБА № 18 oт 23.07.2001 г. за сигнализация на пътищата с пътни знаци, пътните знаци и другите средства за сигнализиране трябва да са видими от разстояние, което позволява на водача своевременно да предприеме действия за осигуряване безопасността на движението. А според ал. 2, минималното разстояние за видимост на пътния знак (в m), в зависимост от скоростта на движение V (в km/h), е, както следва:

1. при V до 30 km/h - 50 m;
2. при V до 50 km/h - 100 m;
3. при V до 90 km/h - 150 m;
4. при V над 90 km/h - 250 m.


Гражданинът разчита на компетентна оценка на място от специалисти.

"Надявам се, че в резултат на преоценката на организацията на движението в този участък, ще се увеличат отстоянията между знаците. Апелирам и за поставяне на знак, обозначаващ броя на пътните ленти и посоките за движение по тях", се посочва още в сигнала.

Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook!

Платформата ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase