Законодателната власт може да започне да мисли за въвеждането на различни видове стимули в борбата с мръсния въздух, защото очевидно санкциите не работят. Това е мнението на заместник-председателя на Столичния общински съвет Иван Велков, което той изрази в предаването "Денят ON AIR".

"Ако се тръгне сериозно и се мисли за данъчни облекчения за хора, домакинства, индустрии или технологии, които щадят околната среда и въведем фискални стимули за друг тип потребление, ефектът ще е в пъти по-сериозен", заяви Иван Велков пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Според него не трябва постоянно да се гледат цифрите и нормите на замърсяването на въздуха, а да се работи срещу отстраняването един по един на източниците на това замърсяване.

"Мерки насочени конкретно към един или друг причинител не водят до бърз ефект, ако няма комплексен подход", подчерта още заместник-председателят на СОС в "Денят ON AIR".

Според Иван Велков не може да се каже в София кой точно е източникът на замърсяване, заради който се превишава нормата. Той обясни още, че половинчати мерки, като спиране на автомобили, няма да премахнат причините за замърсяването, а миенето на улиците и поддържането на чистота е нещо задължително, което трябва една община да прави.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase