Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

И днес софиянци ще дишат опасно мръсен въздух, като в някои квартали замърсяването е повече от пет пъти над допустимите нива. Данните от измервателните уреди на "Еър София" показват, че над почти целия град има голямо превишение на нормите за фини прахови частици.

Системата за ранно предупреждение за замърсявания на Община София отчита завишени нива в кварталите "Павлово", "Хиподрума", "Надежда" и "Дружба".

От Столична община призоваха жителите и гостите на София при възможност да ограничат движението на личните си автомобили и да използват градски транспорт, както и домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление.

Ще се правят и проверки на пунктове за вторични суровини и автосервизи за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, а "Пътна полиция" ще извършва извънредни проверки на автомобилите за нивата на вредните газове и техническата изправност на системите им за преработка, съобщиха от Общината.

Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито. При ходене пеша гражданите да изберат маршрут, който не е покрай големите градски булеварди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase