Снимка: архив "Булфото"

Вариантите за плана за управление на Природен парк "Витоша" са два - да се приеме нов план или да се измени съществуващият. Това обясни министърът на околната среда Нено Димов и допълни, че ще се търси най-бързото решение.

"В момента се разглеждат и двата, за да се види кой е максимално бързият начин да се процедира, така че да може да се развие парк "Витоша". Той трябва да бъде върнат на софиянци и това забавяне последните десетилетия е прекалено дълго", коментира екоминистърът.

Още по темата

Димов не каза в какъв срок ще се разреши въпросът, но обясни, че очаква до края на февруари да получи обратна информация от парк "Витоша" и на база на нея да се реши как да се процедира.

Екоминистърът настоя, че протестът за Пирин е политически и няма нищо общо с околната среда.

"Дори хората, които протестират, не са съвсем наясно, говорейки за 48% застрояване. Вие как си представяте, това са 200 кв. км - Пловдив и Варна взети заедно. Става дума за 2%. Ако има някакво развитие, то минава през цялото екологично законодателство", обясни Димов.

"Няма нищо лошо да има протести, тук става дума за партии, които не са влезли в парламента. Нормалният демократичен процес е - печелите избори, сменяте законите и управлявате!", завърши министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase