Снимка: visualhunt.com

Този бюджет ни позволява да продължим устойчивата работа по утвърдени приоритети, които на практика бяха потвърдени от всички политически сили, включително и от изказванията на опозицията – а именно - повече средства за транспорт и транспортна инфраструктура, образование и най-вече цялата инвестиционна програма, посветена на стратегическия ни приоритет за по-чиста околна среда и по-чист въздух. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, след като Столичният общински съвет прие бюджета на столицата за 2018 г., предаде "Фокус".

Столичният кмет благодари на всички общински съветници и политически групи, които подкрепиха проекта за бюджет на Столичната община за 2018 година в размер на над 1,5 млрд. лева.

"Безспорно най-големият обект за тази година е изграждането на третата линия на метрото", уточни тя, като отбеляза, че над 300 млн. лева, част от които безвъзмездни европейски средства, са заложени за това.

"Тази година предвиждаме значителен напредък в строителството на метрото. Само за последните около 10 години са изградени повече от половина от линиите на метрото в момента и продължаваме усиленото изграждане", посочи Фандъкова.

Тя допълни, че са заложени и повече средства за ремонт на квартални улици.

"На практика за първа година средствата за улици в кварталите са повече от тези за реконструкция на основни улици и булеварди", каза Фандъкова, като уточни, че в това са включени и тротоари, и велоалеи.

Сред заложените проекти за тази година столичният кмет изброи довършването на участъка от бул. "Тодор Каблешков" и бул. "Цар Борис III", довършване на разширението на бул. "Монтевидео", започване изграждането на южното платно на бул. "Тодор Каблешков" - от бул. "България" до ул. "Костенски водопад".

По думите на Фандъкова най-големият и труден обект вероятно ще бъде цялостната реконструкция, заедно с подземната инфраструктура, на ул. "Граф Игнатиев".

Тя отбеляза, че са предвидени и повече средства за електротранспорт и подобряване на градския транспорт.

"Залагаме средства за продължаване програмата за изграждане и реконструкция на паркове и градини", каза още Фандъкова, като уточни, че над 2000 дървета ще бъдат засадени покрай улици и булеварди, като част от усилия към подобряване на качеството на въздуха.

Бюджетът на София, който бе определен като рекорден, е в размер на 1,5 млрд. лв., което което е с 220 млн. лв. повече в сравнение с този за 2017 г., което е показателно за доброто финансово състояние на общината, подчерта столичният кмет.

Общинските съветници гласуваха с 42 гласа "за", 14 "против" и 0 "въздържали се".

Сред критиките във връзка с приетия бюджет се включи общинският съветник от БСП Борис Цветков, който заяви, че дори с "бомбастичното име, че бюджетът е рекорден, на практика столичаните няма да усетят нищо рекордно".

Той подчерта, че настояват за изграждането на нови паркове, да се ремонтират съществуващи зелени площи и паркове.

"Преди години единственият нов парк, който в София се построи, беше парк "Възраждане", по предложение на колеги от БСП. От толкова години управление на ГЕРБ нов парк, освен този, който ние предложихме и те приеха, няма", каза Цветков.

"В нашето предложение, което отхвърлиха, имаше предвиждане на цял нов парк в "Овча купел", където страдат от замърсения въздух", допълни той, като обърна внимание и на проблеми с канализацията.

"В целия район "Кремиковци", а и в други, няма канализация, а водопроводът са го строили преди 40 години със собствен труд", подчерта още той.

Николай Николов от БСП пък изтъкна, че е скандално в бюджета да са отделени само 0,2% за спорт, тъй като тази година градът е европейска столица на спорта.

"Моята оценка и на хората, които няма да подкрепят този бюджет е, че София се управлява зле. 10 години след като заварихте проблема с местата в детските градини, 10 години по-късно се влиза с връзки. Трафикът на коли е неовладян. Тази политика на общината е провал, защото безпристрастните и точни статистики показват, че потребителите на градския транспорт намаляват. Софиянци не предпочитат градския транспорт за придвижване, защото той не е достатъчно удобен и евтин от алтернативата кола", пък добави Иво Божков от Реформаторския блок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase