Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Столичната община ще въведе зелен билет за градския транспорт, който ще се използва при замърсяване на въздуха. Той ще струва 1 лв. за целия ден и ще важи за всички линии и ще даде възможност да направим въздуха в столицата по-чист, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Едната мярка е въвеждането на зеления билет. Той е възможност на хората да пътуват в тези дни по-евтино. 1 лв. ще е цената в този ден за всички линии. Това е стимул и кампания хората да се чувстват съпричастни", коментира кметът. Тя отчете, че на гърба на билета ще има благодарност към хората, затова че са се включили в инициативата да се направи въздуха по-чест.

Още по темата

"Ще мога да го въвеждам не само при прогнози, а при наличие на реално замърсяване на въздуха, каквото имахме в началото на годината. Ако в един ден имаме сериозно превишение на четирите станции, ще мога веднага за следващия ден да въведа тази мярка", допълни кметът на София пред БНТ.

Фандъкова посочи, че Общината прави много за качеството на въздуха с новия автобусен и тролейбусен парк, подмяна на отоплението на много обществени сгради и повече почистване на улиците.

Йорданка Фандъкова коментира и дебатът за Витоша и възможността софиянци да използват пълноценно планината както през зимата, така и през лятото. По думите й темата е голяма и се дебатира непрекъснато, но и има много политическа окраска.

"Директният ангажимент на общината е осигуряването на автобусния достъп до планината. Възложила съм и още следващата събота и неделя ще бъде увеличен броят на автобусите по линия 66, които са за "Алеко" – най-натоварената линия. Също така ще има автобус, който ще изчаква на долната станция на лифта, така че ако има чакащи хора, да може да се включи в движението", подчерта Фандъкова.

Тя призна, че основният дебат по темата е по отношение на състоянието и възможността за инвестиции в лифтове и влекове на планината.

"Важно е да кажа, че възложих към редовните проверки, които прави Изпълнителната агенция по метрологичен и технически надзор за техническото състояние на съоръженията, да се направи и междуведомствена група, така че към тези проверки да се включат и колегите от строителен контрол", коментира Фандъкова.

Тя изрази своето мнение, че в последните няколко дни този дебат се политизира.

"Фактите са, че през 2007 г. Столичният общински съвет взима решение за приватизацията на общинското дружество "Въжени линии" и да се приватизира от частен собственик. Групата на ДСБ единодушно е гласувала за приватизацията", отбеляза Фандъкова по повод на критиките.

"Моето категорично мнение е, че Витоша трябва да има възможности както за летен, така и за зимен туризъм, без да има никакво друго строителство освен спортни съоръжения", допълни кметът на София и изрази мнение, че е важно да се вземе това решение и то се съдържа в промяната за управление на природен парк "Витоша".

Градоначалникът обяви още, че тази сутрин 146 почистващи машини са били на терен във връзка със снеговалежа.

"Рано сутринта бяха обработени всички трасета на градския транспорт и основни квартални улици. Възложила съм да се продължи работата през целия ден", съобщи Фандъкова.

Тя помоли гражданите също да почистват пред блоковете си, както и собствениците на магазини пред обектите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase