Архив: Булфото

Близо всяко 10-о домакинство в София се отопляват с нафта, въглища или дърва. Като бройка това са 54 802 жилища, сочат данните от специална карта на тези сгради, изготвена от Центъра за научни изследвания и проектиране към Университета по архитектура, строителство и геодезия по поръчка на общинската инициатива “Зелена София”. За картата са ползвани данните от последното преброяване на населението през 2011 година.

От общо 595 691 жилища в столицата 9,2% ползват въглища, дърва или нафта за отопление. 47,8%, или 284 528 сгради, се топлят с парно, а 18,7% (111 452 имота) - на ток. С други източници през зимата се отопляват 2301 сгради, или 0,4%.

Необитаваните към онзи момент жилища са 142 608 - 23,9%, като за тях липсва информация какъв източник на отопление ползват, сочат данните от картата.

Тя показва емисиите на фини прахови частици и на азотни окиси във въздуха, които се генерират за една година от жилищата в столицата, ползващи дърва, въглища и нафта за отопление.

Най-големи емисии на фини прахови частици заради горенето на дърва и въглища - над 230 килограма за една година, са отчетени в селата в районите Нови Искър и Кремиковци, кварталите “Левски”, “Подуяне”, “Редута”, “Орландовци”, “Факултета”, “Суходол”, “Горна баня”, “Владая”, “Бояна”, “Драгалевци”, “Симеоново” и др.

Най-високо ниво на азотните окиси - над 150 килограма годишно, освен в посочените територии е регистрирано и в “Бенковски”, “Княжево”, Бистрица, “Панчарево”, Кокаляне, Мърчаево, м. Малинов дол и Банкя.

Целта на картата е да информира гражданите, да даде гласност на проблема с битовото отопление и да помогне с факти при вземане на конкретни решения от отговорните институции за ограничаване на замърсяването на въздуха, обясниха от Столичната община, цитирано от "24 часа".

Оттам припомнят, че по настояване на кмета Йорданка Фандъкова екоминистерството подготвя нови стандарти, на които трябва да отговарят въглищата и дървата, които се ползват за битово отопление. Така от следващия отоплителен сезон те трябва да са с по-ниско съдържание на сяра и пепел. Правят се и засилени проверки за неправомерно горене на отпадъци.

Тази година общината стартира пилотен проект, с който ще бъде подменено отоплението на 30 домакинства в “Нови Искър” - с екопечки на пелети вместо на дърва или въглища. Идеята е след пилотния да се разработи по-мащабен проект, с който общината да кандидатства за европейско финансиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase