Снимка: Булфото, архив

Такса "смет" остава непроменена за софиянци през следващ6ата година, реши местният парламент.

Както винаги обаче когато има дебат за пари, проблеми не липсват. Така че и този път общинарите се изпокараха по въпроса.

Още по темата

Шефката на екокомисията в Столичния общински съвет Лорита Радева от ГЕРБ обясни, че през следващата година се увеличават обхватът и обемът на дейностите, свързани с почистването, но без столичани да плащат повече.

"През 2017 г. надградихме направеното. Общо 864 524 лв. са средствата, които Столична община реализира до края на септември 2017 г. от произведена електроенергия, продажба на компост и рециклируеми отпадъци. 8 млн. лв. остават средствата за почистване на междублоковите пространства. И миенето, и намалените обеми за депониране освен чистота и приветливост, е мярка София да бъде по-чиста", обясни Радева.

Иван Таков от БСП отсече, че сметката в този й вид е зачената в лъжа и не трябва да бъде приета от общинарите.

"Чистотата не се измерва в пари. Ако продължаваме да чистим по този начин, няма да има особен ефект. София продължава да е доста прашна и мръсна. Ще мием още по-кратно, но това най-вероятно ще засегне само районът около НДК заради европредседателството. Знаем, че Столичната община е длъжник на софиянци. Не са ли ни чисти улиците и въздухът няма да е по-чист", заяви Таков.

Той поиска намаление от 10% на такса "смет", но то не мина, а секретарят на групата на ГЕРБ Ботьо Ботев определи предложението на Иван Таков като "популистко".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase