Кадър: bTV

МОСВ прати мобилна автоматична станция за контрол на качеството на въздуха в "Красна поляна", след като хората от няколко квартала пропищяха от обгазяваното, на което се подложени от ромските Виетнамски общежития и Факултета.

Снощи дори цели шест столични квартала излязоха на протест срещу мръсния въздух в София.

Станцията мери от 18 до 22 декември в две точки в "Красна поляна". На 15 декември пък тя е била на "Ботевградско шосе".

Още по темата

Така че, след като излязат резултатите от измерванията, от екоминистреството ще направят препоръки до Столичната община, която е длъжна да вземе мерки за отровния въздух.

Всичко това обяснява в писмен отговор на депутатски въпрос министърът на околната среда Нено Димов.

Той признава, че през зимата в гетата се горят всякакви отпадъци - гуми, дрехи, пластмасови опаковки, нещо което е забранено от закона, но пък явно нормите не важат за всички.

Ромите, освен че незаконно изсякоха голяма част от Западния парк, сега са минали на алтернативно гориво – дрехи втора употреба и пластмасови бутилки, защото излизало много евтино.

А Нено Димов обяснява, че в основаната си проблемът е социално-икономически и решаването му изисква ефективни мерки и контрол върху тях от цял куп институции.

Иначе контролът върху битовото отопление не било работа на МОСВ, а на Столичната община, която си имала програма за намаляването на фините прахови частици, чийто основен източник са изгорелите газове от колите и битовото отопление, и трябвало да си я спазва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase