Снимка: Булфото, архив

Гуми, пластмаси, дрехи – все отпадъци ,с които се топлят в някои части на София, замърсяват въздуха на целия град. Заради това столичният кмет Йорданка Фандъкова се обяви за строг контрол за използването на гориво за битово отопление.

Още по темата

"Става дума за ограничени квартали, но наистина за ситуация, при която едни хора, изгаряйки отпадъци замърсяват въздуха не само за себе си, а и за хората, които живеят на около. Строг контрол, както по-отношение на автомобилите, така и по отношение на изгарянето на отпадъчни материали. От всеки един от нас зависи как се придвижваме, как се отопляваме", коментира тя.

Кметицата обеща, че общината ще разшири през следващата година програмите си за информираност, програмите за комуникация и образования, защото според нея без включването на цялото общество няма как да се справим с тази битка.

А на фона на протеста на жителите на шест столични квартала снощи, тя призна, че и институциите са притеснени, защото "всички живеем в този град".

"Въздухът в града се отразява на всички, най-вече на малките деца. Нашата загриженост се изразява в сериозните и активни мерки", обясни Фандъкова.

По думите й темата за чистота на въздуха не е тема, по която може да се работи една година и която само една институция може да реши.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase