Измереното замърсяване на въздуха в София с 6.2 пъти над нормата представлява единична часова стойност, без да съществува часова норма, заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Той уточни, че измерените средни денонощни концентрации на замърсители са всъщност с превишение до 2.6 пъти. Според него двете основни причини за замърсяването на въздуха са метеорологичните условия и начина на отопление.

„Основният източник на замърсяване на въздуха в България е именно отоплението на твърди горива. В последните няколко дни рязко застудя и предполагам, че това е комбинация с други специфични метеорологични условия", обясни Димов пред "Фокус".

Още по темата

"Но като цяло, включително и в замерването, което правихме преди няколко седмици на няколко ключови места в София, се видя, че там, където има отопление на твърдо гориво, се превишават нормите с фини прахови частици. Става дума за средно денонощните норми“, заяви Министър Нено Димов и допълни, че на дневен ред са поставени 9 мерки за справяне с проблема, които са били разгледани преди дни в Брюксел.

Следващата стъпка е изготвяне на график за прилагането на тези мерки, който трябва да бъде готов до месец февруари, 2018 година.

Министър Димов алармира, че Европейската комисия би могла да наложи глоба на България заради замърсения въздух, но е по-вероятно да опита да стимулира решаването на въпроса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase