Томас Удроу Уилсън. Снимка: wikipedia.org

ВМРО поиска от Столичния общински съвет да намери място, където да се постави паметник на двадесет и осмия президент на САЩ Удроу Уилсън и да  посочи улица, която да носи неговото име.

През 2019 г. предстои отбелязване на стогодишнината от края на Първата световна война. Президентът Уилсън е историческа личност от първото десетилетие на XX в., която е неразривно свързана и с българската история от този период, мотивират се вносителите на идеята.

От ВМРО припомнят, че Томас Удроу Уилсън освен президент той, е бил и доктор по история и политически науки, който след края на войната подема инициативи за опазване на мира и за създаване на организация, в която да се решават бъдещите неразбирателства между народите с цел предотвратяване на нов световен конфликт.

След произнесената на 8 януари 1918 г. реч за известните "Четиринадесет точки на Уилсън", той отваря вратите за създаването на организация, която до ден днешен се бори за световен човешки мир, а именно ООН, тогава наречена Общество на народите. С това си действие той записва името си в световната история като един от борците, за които решаването на конфликти на международната сцена трябва да се извърша по пътя на дипломацията посредством медиацията на организации, които обединяват държавите по света, а не чрез военни конфликти, които се превръщат в геноцид за човечеството.

Според воеводите Удроу Уилсън заслужава признателност и за неговите позиции и действия по време на преговорите след Първата световна война, когато става "неочакван приятел на България".

Въпреки че България се явява противник на Антантата, към която е страна и САЩ, президентът Уилсън се застъпва за българския народ. Неговите съюзници от войната по време на преговорите започват да изявяват териториални претенции към загубилата българска държава и заявяват стремежите си за поделянето ѝ на три части. Желанието на Антантата е да ликвидира България като самостоятелна държава като подчинят територията ѝ на Гърция, Сърбия и Румъния и разпокъсат народа в три отделни държави. В определен период е лансирана и идеята за окупация на България от военни сили на Антантата. Тези идеи срещат категоричния отпор на президента Уилсън и на водената от него делегация, припомнят още от ВМРО.

Според вносителите на предложението прокламираните от Удроу Уилсън принципи за самоопределение на нациите и активната му дипломатическа роля по преговорите, уреждащи междудържавните отношения след Първата световна война, са един от факторите, които пресичат опитите България да бъде окупирана и териториите ѝ - поделени между съседните държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase