Снимка: Спаси София

Столичният общински съвет да проведе извънредно заседание с единствена точка: некачествени ремонти. За това настояват в отворено писмо от "Спаси София". В случай, че общинските съветници не предприемат адекватни и навременни действия, организацията ще инициира, заедно с граждани и сродни организации, протест под прозорците на Общината.

Според "Спаси София" 2017 г. е поредната година, белязана от некачествени ремонти в столицата, извършени с пари на данъкоплатеца. По думите им Столичната община е неспособна да се справи с проблема.

"Въпреки многобройните сигнали, силно обществено недоволство и все по-голяма нетърпимост към подобен начин на работа, е повече от очевидно, че проблемът не се взима достатъчно насериозно", смятат от организацията и настояват да се поеме "политическа отговорност и спешно да се приемат на краткосрочни и дългосрочни мерки за трайно справяне с така важния за всички софиянци проблем".

Ето и част от отвореното писмо:

"През последните години на територията на Столичната община бяха извършени много на брой строително-ремонтни дейности, при чиято реализация бяха констатирани изключително сериозни дефекти, видимо некачествено изпълнение и силно неустойчиви крайни резултати. Публично беше заявено, че няколко сериозни финансови санкции са наложени, но всеки път това се случваше едва след като граждани, организации и медии сигнализираха за некачественото строителство.

Липсата на проактивна и превантивна политика от страна на Столичната община води до явлението като “ремонт на ремонта”, а всичко това се плаща с парите, времето и нервите на всеки един столичен данъкоплатец."

В писмото се настоява:

- провеждане на извънредно заседание на Столичния общински съвет на тема некачествени ремонти;

- въвеждане на "черен списък" на фирми, извършващи такива ремонти;

- приемане на декларация от СОС за преустановяване на практиката "ремонт на ремонта" и поемане на политически ангажимент за некачествените ремонти;

- повишаване на санкциите за неизпълнение или некачествено изпълнение на ремонтните дейности;

- създаване на механизъм за прозрачен и публичен мониторинг на качеството на извършваните ремонти;

В случай че не се предприемат адекватни действия, "Спаси София" ще инициира протестни действия под общинските прозорци, с които да покаже, че некачествените ремонти повече няма да бъдат толерирани в София, завършва отвореното писмо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase