Снимка: Главна прокуратура

Общ преглед
Български гражданин от сирийски произход с основно участие във формированията на "Ислямска държава" е бил задържан в София при акция на спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС от 29 септември, съобщиха днес от държавното обвинение, предаде bTV. Общо двама мъже и една жена са в ареста с постоянна мярка за неотклонение във връзка с две закононарушения – незаконно производство и разпространение на тютюн за наргиле и тероризъм.

Според службите, ръководителят на групата се е установил у нас през 2008 г. и е получил българско гражданство. През лятото на 2013 г. се е присъединил към "Ислямска държава" в Сирия, като е вземал активно участие в бойните действия и се е ползвал с ръководни функции. Това се доказва и от открит автентичен документ на организацията, с който е имал право на свободно преминаване в зоната на сражения.

През пролетта на 2016 г. той се завърнал у нас и, без да прекъсва връзките си с ИДИЛ, организирал престъпна група за незаконно производство и разпространение на тютюн за наргиле. Нелегалната дейност се използвала като прикритие и основен източник на финансиране за джихадиста.

Според събраните доказателства, суровият нарязан тютюн групата е изкупувала от производители в страната и го е доставяла в столицата. В специално наето и подготвено за целта помещение (в популярното преди години софийско заведение "Вагон - ресторант") участник в групата обработвал тютюна в кофи с различни есенции и химикали, без спазването на каквито и да било хигиенни и санитарни изисквания.

Оттам суровината била превозвана в няколко склада в София, където нелегално наети работнички от ромски произход я пресовали в подходящи форми, изсушавали и пакетирали. Пласирането на готовата продукция у нас и в чужбина ставало чрез познати участници в групата купувачи от арабски произход. Става дума за 300-500 кг на ден за България, Холандия, Германия и Франция.

При извършените претърсвания и изземания в складове и жилища са открити около три тона нарязан тютюн, предназначен за преработка, машини за опаковане на готовата продукция и голям брой други доказателства.

Коментари Напиши коментар

74

Каптагон

преди 4 години

МВР е организирана престъпна група. Лъжат, Мажат и Нищо не правят. Просто руски, Болшевишки глупости.

73

Петър

преди 4 години

Отчитат пак някаква дейност.родната полиция!

72

Американ

преди 4 години

На тоя да му отнемат гражданството, което е придобито лъжливо и в противоречие на декларациите, които е направил