Снимка: Булфото, архив

За напрежение между лекарския екип и ръководството на "УМБАЛСМ "Пирогов" сигнализираха от лечебното заведение. Повод за възникналия конфликт вероятно е последният протест, организиран от медиците, в подкрепа на свои колеги, които бяха отстранени след смъртта на 74-годишен пациент. Наказание пое целият дежурен медицински екип на кабинет 126 в Спешното отделение на най-голямата национална спешна клиника.

Вследствие на това са започнали атаки от директора на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Асен Балтов към негови колеги, вероятно, заради публично изразената им позиция, смятат лекарите и сестрите от клиниката.

"Директорът на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Асен Балтов започна да обижда лекари, които са протестирали против уволнението на колеги. В своя Facebook профил той е публикувал каменна скулптура и е написал "Сопотенски в действие". Става дума за Стоян Сопотенски, зам.-директор на "Пирогов". Той беше един от протестиращите лекари", отбелязват медиците.

Напрежение в "Пирогов": Facebook "престрелки" в действие

Те изразяват своето възмущение от проявеното към тях отношение, определяйки като "недопустимо" лекари да бъдат обиждани, унижавани и нападани, когато просто са заявили публично своята лична позиция.

Още по темата
"Това е недопустимо за демократична България, още повече за директор на най-добрата спешна помощ", подчертават още те.

Лекарският екип отбелязва още и специализациите на д-р Стоян Сопотенски, който има две специалности - обща хирургия, коятo придобива през 1996 г., и гръдна хирургия, която придобива през 2012 г. Магистър е по здравен мениджмънт. През 1992 година започва работа в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" като хирург в Първа хирургична клиника. От 2007 г. е началник на Спешно приемно и консултативно отделение. Той е заместник-директор по лечебната дейност от м. ноември 2012 г., както и заместник-председател на контролната комисия на БЛС. Член е на Европейската асоциация по дигистивна хирургия EDS.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase