Снимка: архив, БулФото

Няма увеличение на броя на безстопанствените кучета в София, според Явор Гечев от Фондация "Четири лапи".

Той уточни, че предстои да се извърши ново преброяване в края на октомври – началото на ноември, но смята, че жителите на столицата са станали по-отговорни към проблема.

"Хората в София си промениха и отношението към проблема, и това към домашните любимци като цяло. Станаха доста по-отговорни. Преброяването, което правим на всеки две години, показва, че има трайна тенденция на намаляване", коментира той пред "Фокус".

При последното преброяване безстопанствените кучета са били под 4 000, а при първото преди около 12-13 години - около 30 000.

"В София по някакъв начин нещата се случват. Има още няколко областни градове, които са в графата на отличниците, даже се справят доста по-добре и от София. Такива са Пловдив, Бургас и Велико Търново. Има двойкаджии като Кърджали, Хасково и други, в които нещата никога няма да се подобрят, ако не се промени подходът", обясни Гечев.

Според него трябва да се обединят усилията за справянето с проблема, като се включи гражданското общество, не само общинската администрация, неправителствени организации и ветеринари.

"Сериозен проблем остават и условията в българските приюти, които са далеч от нивото на европейските такива. Положителна обаче е тенденцията за увеличен интерес към осиновявания на безстопанствени кучета от родни приюти както у нас, така и в чужбина", добави Гечев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase