Снимка: flickr

До 70% е ръстът в цените на двустайни имоти в София за последните 4 години

Проучване на офертните цени за продажба на двустайни апартаменти в един от най-големите български портали за имоти imoti.net показва, че плавният ръст от 5-10% на полугодие вече формира общо покачване от 50 до 70% за някои райони на столицата в рамките на последните 4 години.

Тенденцията се наблюдава в кварталите с подобрена инфраструктура - обновени пътни артерии, изграждане на метростанции, ново строителство и др.

Засиленото търсене на имоти там предполага и по-високи цени в предлагането им. Клиентите се ориентират не само към придобиване на имот за живеене, но и към покупка с инвестиционна цел.

Двустайните апартаменти продължават да бъдат най-търсени от млади новодомци и от хора, които инвестират в имоти заради по-високата доходност при отдаването им под наем, затова промяната в цените им е показателна за цялостното раздвижване на пазара на имоти.

Ценови "балон" в София няма! Двустайните с ръст до 70%

Най-голям ръст в цените за двустайни имоти се наблюдава в района около новите метростанции на бул. "Черни връх" и мол "Парадайз" -  70%. Според брокерите основната причина за увеличението е подобрената инфраструктура.

Престижният район "Лозенец" не успява да възвърне високите нива на цените от 2008 г., когато квадратният метър на нелуксозно двустайно жилище е бил на цена 1900 - 2000 евро. Днес статистиките показват, че изменението в последните 4 години е само 35% нагоре.

Кварталите, в които цените днес са по-високи, отколкото в периода преди кризата, са "Хладилника", "Редута", "Младост" 3, идеален център.

"Добра локация, удобни комуникации, спокойствие, сигурност и близост до важни обществени заведения определят тези предпочитания", обобщават брокери.

Най-малък ръст в цените на двустайните апартаменти през последните 4 години отбелязва Студентски град, но в същото време там нивата са далеч под тези през 2008 година.

Относителната устойчивост на цените агенциите обясняват с непрекъснатия интерес към имотите в този район, предвид тяхната доходност.

"Повишаването на цените на имоти в този четиригодишен период е плавно, не е изкуствено и не може да говорим за балон. То е в резултат на повишеното търсене, подобрената инфраструктура и изгодните ипотечни кредити. Не се очаква по-голямо повишение в цените, тъй като те трябва да отговарят и на възможностите на българския купувач, за да се осъществяват сделки", коментира мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase