Кадър: Bulgaria ON AIR

Новите правила на МОН за прием на ученици в първи клас разбуниха духовете и срещнаха съпротивата на голяма част от родителите.

В една от новите наредби се предвижда условието за 3 години уседналост на родителите, за да запишат детето си в най-близкото училище.

Още по темата

"Първи клас си е първи клас, учат се най-важните неща. Родителите чуват за резултати, които не са станали в първи клас, а впоследствие. Това напрежение показва, че не всички училища са еднакви като качество. Нека в следващите 20 години се погрижим да имаме еднакви училища", обясни бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов в "България сутрин".

Той посочи, че кореняците софиянци гласуват с две ръце за условието за уседналост, но от своя страна запита: Какво става, ако се преместя в друг район в София и не мога да запиша детето си в училище, защото не съм живял там в последните години?

По думите на проф. Игнатов пред Bulgaria ON AIR наредбата ще бъде заобикаляна, защото има родители, които ще направят всичко възможно тяхното дете да бъде записано в училището, в което искат.

"Наложи се наредбата да бъде променена бързо и да се въведе принцип на уседналост, за да се успокои обществеността. Угодия няма и затова се търси най-малкото съпротивление", коментира Янка Такева от Синдиката на българските учители.

Тя подчерта, че е много опасно едно дете да отиде от центъра в "Люлин", затова винаги има допълнителни критерии. Според нея те ще подпомогнат регулациите на този въпрос.

"Началният етап на българското образование е много добър. Въпросът е, че в него училището трябва да бъде близко до местоживеенето на детето", каза още Такева и добави, че съществува мода, която кара родителите да тичат от единия до другия край на София.

"Трябва да се премахне грешната философия училищата да се финансират само по брой ученици", каза още Янка Такева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase