Общ преглед
Приключва демонтажът на металните части на паметника "1300 години България" при НДК.

Вчера работата продължи с новия кран, след като неизвестни запалиха първата подемна машина преди седмица - в нощта събота срещу неделя.

Към момента са свалени и преместени художествените пластики. В късния следобед вчера започна премахването и на металната конструкция, на върха на монумента, съобщи "Булфото".

Още по темата

Съдбата на паметника предизвика множество дискусии. Защитници на паметника излязоха на протест, дори се стигна до запалването на крана, с който се демонтираше паметникът.

По-рано днес на пресконференция един от създателите на "1300 години България", проф. Валентин Старчев, заяви че са спекулации твърденията на Столичния общински съвет, тиражирани в някои медии, че демонтажът на паметника е съгласуван с него.

По думите на Старчев, твърденията, че се е съгласил да бъдат свалени и преаранжирани скулптурите в Националния исторически музей са напълно неверни.

Ние атакуваме непрекъснато решението на общината и това е достатъчно доказателство, за да се разбере, че моята истинска цел е паметникът да се запази, заяви проф. Старчев, цитиран от БТА.

Според него композициите са една неделима част с цялостното пространство, обвързани са помежду си и разпръснати и показани като отделни произведения, губят своя смисъл.

Професорът смята, че ако бъдат пренесени скулптурите в НИМ, ще променят и пространството на музея. Фигурите са по 8, 12 метра и ще нарушат хармонията в музея, уточни Валентин Старчев.

Според защитниците на паметника неправомерните действия са не само на Столична община, но и на държавата и са започнали още след 1989 година чрез умишлена безстопанственост не просто на паметника, а на всичко, което представлява околната среда на парка около НДК.

Кметът на София Йорданка Фандъкова пък не намира причина за обвиненията и отново напомни, че е възложила още при началото на демонтирането нова експертиза и тя е доказала, че стоманобетонната конструкция е толкова компрометирана, че няма как да бъде запазена.

"Да обвиняват мен, че разрушавам паметници е най-малкото нечестно при положение, че дори тази сутрин бях на церемония за освещаването на поредния паметник, който Столичната община изгради заедно с Инициативни комитети и много партньори", подчерта кметът Фандъкова.

Тя увери и че пластиките от паметника "1300 г. България" са демонтирани изключително внимателно и ще излязат от реставрационното ателие във вид далеч по-добър, от този в който са били.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар