Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Ремонтът на паметникът "1300 години България" пред НДК може да е по-евтин от премахването му. Така твърди проф. Валентин Старчев пред bTV.

"Имам мои проучвания до каква степен от това положение на паметника, с колко по-малко средства, той може да бъде реконструиран – ще звучи по същия начин с нов вид", коментира той.

Още по темата

Процедурата по демонтирането на монумента вече започна. Старчев сподели, че има предложение, след като паметникът бъде разглобен, само фигурите от него да се аранжират по нов начин някъде в Бояна, около Националния исторически музей.

Според него, това е нелепо решение: "Тези композициите са организирани с архитектурата в определен ред, иначе става "някакво" аранжиране, посочи специалистът.

По думите му твърденията, че паметникът е опасен, не отговарят на истината. "Имаше едни моменти – на недовършване на някои неща, за които се направиха протоколи. И почти всички се довършиха.

Има една снимка – няколко плочи от западната част на паметника ги няма. Тази снимка е на свалени плочи, не паднали. Тя е много стара – от 1987 г., когато са били свалени, тъй като през зимата зад тях е попаднала влага. Това не значи, че плочите падат – това е невярно тълкувание", каза Старчев.

"Има много причини за кампанията за демонтирането (на момнумента – б.ред.). Политическата е една от тях. После дойде проблемът с противопоставянето на този паметник с паметника на Първи и Шести полк...", каза още Старчев.

Той призна, че търси възможности да предотврати действията по демонтирането на паметника и е много разтревожен от тях.

В същото време стана ясно, че кранът, който трябваше да демонтира Паметника "1300 години България", е изгорял.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase