Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

На дневен ред в София е подобряване на качество на въздуха, опазване на околна среда, енергийна ефективност, нови технологии и иновации за развитие на града, качествено образование и социалното включване, заяви кметът Йорданка Фандъкова в Брюксел.

"Във всяка от тези сфери ние защитаваме проекти и търсим подкрепата на Европейската комисия. Успехите на София, които постигнахме през последните години, се дължат именно на доверието, което изградихме с нашите европейски партньори”, каза Фандъкова пред Седмия Кохезионен форум на Европейската комисия, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Още по темата

Фандъкова участва във форума по покана на комисаря по регионална политика Корина Крецу. Кметът посочи, че София е много добър пример за използването на европейски средства за подобряване на средата и качеството на живот.

"От 2007 до 2013 година София е реализирала проекти на обща стойност 3 милиарда лева, като два милиарда от тях са от европейски средства. Най-големият проект със значение както за транспорта, така и за околната среда, е метрото. От общо около 450 милиона евро, 200 милиона евро за строителството на метрото през миналия програмен период бяха предоставени чрез Кохезионния фонд. Както метрото, завода за отпадъци и новите автобуси се виждат. Гражданите на София виждат къде се инвестира и това се оценява от Европейската комисия", каза също Фандъкова.

Със строителството на третата линия, която ще завършим през есента на 2019 г., ще намалим вредните емисии с 90 хил. т., а половината от пътуванията с градския транспорт ще се извършват с метро", обясни Фандъкова.

По думите й модернизацията на градския транспорт е започнала с подкрепата на европейските програма и сега половината от градските автобуси в София са нови, както и 90% от тролеите.

"Продължаваме със закупуването на нови автобуси на природен газ, на първите електробуси и отново с подкрепата на ОП "Региони в растеж" на още 13 нови трамваи", посочи Фандъкова.

Тя допълни, че София има изцяло завършена система за третиране на битовите отпадъци, отговаряща на най-стриктните изисквания на ЕК за опазване на околната среда.

"Превърнахме отпадъците на София в ресурс за производство на енергия и компост. В момента разработваме проекта за третата фаза, с която горивото от завода ще се превръща в топлинна енергия за гражданите", каза кметът Фандъкова.

"Гражданите остават нашият най-голям съюзник, за което е нужно кохезионната политика да продължи и да води до по–голяма резултатност от вложените средства. Дебатът за преодоляване на социалните и икономически различия трябва да бъде с фокус върху промяна на подхода на прилагане на тази политика, диференциран подход към различните градове и региони и решения, които да бъдат близки до хората и да отразяват техните реални нужди. Само, когато имаме ясни приоритети и интегрирани решения, можем да говорим за преодоляване на различията. Кохезионната политика трябва да продължи да е по-гъвкава и ориентирана към резултати за хората", заяви още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase