Снимка: архив Reuters

Не сме спирали в последните години да работим за подобряване на качеството на въздуха, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова след приемането на актуализираната Програма за управление на качеството на атмосферния въздух в София до 2020 г.

"За мен това е най-важният документ на Столичната община. Той отчита важните проблеми, които стоят пред града ни и дава посоката на продължение на работа", заяви Фандъкова.

Още по темата

"Това изисква последователност, усилия, координация на институциите и сериозно включване на цялото общество и на гражданите", посочи Фандъкова.

Според нея в последните години включването на гражданското общество по темата е било активно.

"Ние включихме в тази програма всички възможни познати реални мерки, които и в момента се предприемат в останалите европейски градове. Възложили сме системата за ранно предизвестяване за очаквано замърсяване. Предстои още много работа", коментира тя.

По думите ѝ практика в много големи градове е да се ограничава движението на автомобилите, които най-много замърсяват.

"Тази зима беше тежка, особено отоплението и атмосферните условия допринесоха за това да имаме повече дни с превишаване. В същото време обаче всяка зима имаме проблеми, защото голяма част от тях се дължат на отоплението и на атмосферните условия в града. Мерките, които са насочени към промяна на отоплението са важни", каза още кметът на София.

Според нея механизмът за безплатен градски транспорт звучи чудесно, но трябва да се направят разчети, не толкова за парите, защото по-скъпо от здравето няма, но да се види и какъв ще бъде ефектът.

"Аз не бих заложила само на тази мярка. Всички знаем, че едва ли всички хора с автомобили ги ползват защото им е платен транспорта. Аз лично не очаквам голям ефект от тази мярка, но сме я заложили, за да можем да я проучим и обсъдим", каза още Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase