Снимка: архив, Reuters

От полунощ клиентите на ТЕЦ "София Изток" нямат топла вода заради планов ремонт на "Топлофикация" след тежката авария през февруари. Клиентите в района ще останат без топла вода до 19 май.

"Авариралият топлопровод ще бъде изведен от експлоатация. Междувременно ще бъдат монтирани спирателни апаратури, така че на 19 май, когато централата възобнови работата си, клиентите да получават топла вода и да остане топлопроводът изолиран, така че ние да можем да започнем работа", обясни през Bulgaria ON AIR говорителката на дружеството Елизабет Павлова.

Още по темата
Обезщетение на клиентите за този период няма да има, тъй като ремонтите са планови и са обявени 15 дни преди топлата вода да бъде спряна.

"Ремонтът ще приключи към края на месец юли и затова се налага още едно спиране за около 10 дни в началото на месец август - от 1-ви до 11-ти, когато освен включването на този магистрален топлопровод, който вече ще бъде ремонтиран, ще бъде изграден и включен още един топлопровод, който на практика ще обслужва нова енергийна мощност, която в момента изгражда ТЕЦ "София Изток".

В пет сгради в кв. "Люлин" 5 топла вода няма да има почти до началото на месец юли. Там, освен главния топлопровод, се извършва и ремонт на отклоненията към съответните сгради. Работата там ще бъде поетапна и след края на всеки етап ще се възстановява топлоподаването към съответната сграда.

От "Топлофикация" съветват по време на ремонтите клиентите да не се опитват да пускат топлото кранче, защото по този начин водомерите ще отчитат разходи и за топла вода.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase