Снимка: Facebook

Жителите и гостите на София стават по-стриктни в спазването на правилата за движение, сочи отчетът за дейността на Столичния инспекторат за 2016 г.

През миналата година има спад на санкциите за неправилно паркиране и нерегламентирана търговия.

Общо 457 273.22 лв. са събраните с фишове и квитанции глоби през цялата 2016 г. Съставени са 53 259 констативни протокола и 6215 акта за административно нарушение. През 2015 г. наложените глоби са общо за 487 525 лв.

Причината за тенденцията отчасти е в завишените глоби за някои от нарушенията, но и все по-голямата нетърпимост на хората към неспазването на правилата, най-вече по отношение на неправилното паркиране, смятат в инспектората.

"Имаме постоянен ръст в броя гражданите, които казват имената си и са готови да ни съдействат, да станат свидетели по актовете и да ни пращат снимки", разказва пред "Труд" началничката на институцията инж. Веска Георгиева.

По думите й такива сигнали са годно доказателство в съда: "Този механизъм работи, имаме спечелени дела". Средно по 295 жалби и сигнали за нарушения от различен характер постъпват в инспектората всеки ден.

Неизрядни шофьори са получили близо 4400 фиша за нерегламентирано паркиране на тротоари и в зелени площи през годината. От началото на 2017-а са издадени още над 400.

"Глобите трябва да бъдат възпиращи, а не социални", категорична е инж. Веска Георгиева.

От Столичния инспекторат имат лоша новина за нарушителите, които чакат да отпадне давността на наложените им санкции и не ги плащат.

"Наказателните постановления, които ние издаваме и не са платени, отиват при частен съдебен изпълнител, така че рано или късно нарушителят ще си плати. Това е добра практика, която общината въведе", обясни Георгиева.

Така че имате ли акт и издадено наказателно постановление към него или фиш, рано или късно ще се наложи да заплатите наложената ви санкция. Тя няма да отпадне по давност. Точка!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase