Снимка: Кадър, Bulgaria ON AIR

Започна тържествената церемония на пл. "Народно събрание" в столицата по случай Националния празник на България, предаде "Фокус".

Пред Паметника на Цар Освободител президентът Румен Радев прие почетния строй на представителните части на Българската армия. Той бе посрещнат с аплодисменти от присъстващите граждани.

Церемонията ще завърши със слово на държавния глава и тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. На събитието присъстват десетки официални лица, посланици и делегати, както и стотици софиянци и гости на столицата.

Десетки граждани започнаха да се събират  от рано на мястото. Голяма част от присъстващите носят български трибагреници.

На място е организиран специален пропусквателен режим, а всички желаещи да присъстват минават през проверка. Полицейското присъствие в района е засилено, а бул. "Цар Освободител" е изцяло затворен за движение.

В церемонията за 139-годишнината от Освобождението на България участват военнослужещи от военните формирования в Горна Малина, Мусачево и Божурище, както и военнослужещи от Националната гвардейска част със знамената-светини - Самарското знаме - знамето на 3-та дружина на Българското опълчение, щандарт на 1-ви конен полк, знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, знаме на 15-ти пехотен Ломски полк, знаме на 13-ти пехотен Рилски полк, знаме на 24-ти пехотен Черноморски полк, знаме на 25-ти пехотен Драгомански полк, знаме на 31-ви пехотен Силистренски полк.

Командващ на тържествената проверка е командирът на Националната гвардейска част бригаден генерал Илко Йорданов.

Коментари Напиши коментар

5

анонима

преди 4 години

абе българи писачи нищо не разбрах защо 3 ти март е национален празник ,аз обеснявам на чужденците че днес 3 март ние празнуваме националния ни празник ,че ние сме били 500 години колония на османското турско господство, че се е провело насилственно потурчване на хората,както сега искат ЕС да ни ислямизира, и на този ден с помощта на опълченците ,които им обеснявам че това са руски български войски са допринесли за освобождаването на нашата държава,знаят повече за нас отколкото вие пишете

4

popa ot razgrad

преди 4 години

изчистиха ли паветата...май видях едно петно...

3

Анонимен

преди 4 години

139 години от преминаването пеша на една армийка през България. Имали са оръжие и поради тази причина много им е харесало - нахранили са се, облекли са се, обули са се, видели са двувежди жени без мустаци.