Снимка: bgonair.bg

Нови настилки, енергоспестяващо осветление, допълнително озеленяване, по-съвременна визия - центърът на София ще претърпи цялостна трансформация след броени месеци. През лятото започва реконструкцията на две от централните зони – в района на Народното събрание и "Александър Невски", както и по ул. Граф Игнатиев. Цялостната реконструкция на площад "Славейков" обаче поставя под въпрос бъдещето на книжния пазар там.

Иван продава книги на площад "Славейков" от 23 години. Заради предстоящите ремонти пазарът ще бъде временно преместен другаде.

Идеята е след реконструкцията книги да се продават само петък, събота и неделя. Търговците обаче недоволстват. Освен това през уикендите продажбите са най-слаби, твърди Иван.

"Човек, който разчита на тази работа, който ще работи 3 дена, какво ще прави другите 4 дена? Нищо няма да прави, ще се откаже!", отговори си сам той.

"Все едно Латинският квартал в Париж да работи само петък, събота и неделя, а през другото време да е бакалница", допълни и друг търговец пред Bulgaria ON AIR.

Местните власти не коментираха кога и къде ще се преместят книжния пазар, нито пък дават категоричен отговор за бъдещето му.
 
"Със сигурност ще има книги, някаква търговска дейност, но сегашната визия е незадоволителна", коментира зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

Зеленчуковият пазар по ул. "Граф Игнатиев" също ще смени визията си, но и местоположението си - в уширенията от другата страна на улицата, като идеята е и този пазар да бъде седмичен.

При ремонта изцяло ще се подменят настилките в центъра на столицата. Те ще са от гранит, с минимална дебелина от 8 см. Това гарантира техния живот през следващите 20 години. Ще се забрани движението на коли от "Алабин" до "Евлоги Георгиев", трамвайният транспорт ще се запази.

Обновяването ще струва около 46 млн. лв. От тях общината ще отпусне около 3 млн. лв., а останалото са европейски средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase