Снимка: архив Булфото

Най-важното в дни, в които разделението е много лесно, да намерим каузи, които да ни обединяват като българи. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на учредяването на Инициативен комитет за изграждането на параклис-мавзолей във Военната академия "Г.С.Раковски" за почит на загиналите български воини в Първата световна война.

"На ген. Константин Попов искам да благодаря за тази идея, за инициативата и да благодаря на г-н Узунов за дългите часове обсъждане и идеите, които даде и, разбира се, на Военна академия", посочи тя.

Столичният кмет коментира, че се надява тази мисия да стане мисия на много софиянци и на много българи.

Според Фандъкова колкото е важно да строим училища и пътища, толкова е важно да строим и паметници. 

"Надявам се заедно, с всички членове на инициативния комитет и с подкрепата на родолюбиви българи, ще успеем да завършим параклиса мавзолей през септември, по случай 100 години от Първата световна война", заяви тя.

"Решени сме да довършим заедно делото на няколко общи инициативни комитета, създадени в началото на миналия век", сподели Фандъкова.

Тя допълни още, че параклисът и градината ще бъдат място, на което ще идват много софиянци, гости на столицата, ученици и деца.

"Уроците на историята ни учат не само на история, но и как да живеем днес и към какво да се стремим в бъдеще", подчерта столичният кмет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase