Снимка: архив, Булфото

Амбициите на чиновниците от "Московска" 33 към озеленяването на столицата стигнаха нов връх. Столичната община ще даде за нова растителност 1 344 000 лв., сочи обществена поръчка от началото на седмицата.

Сумата е предвидена за озеленяване на София от т.г. до края на 2019 г. С нея изпълнителят трябва да достави на града фиданки от декоративни иглолистни и широколистни видове, както и декоративни храсти, включително рози. В какви количества са различните растения и по какви цени ще ги купува общината обаче, не е посочено.

Печелившият ще е само един, тъй като поръчката не е разделена на обособени позиции. Мотивът на Столичната община е, че "при доставката на растителността от един изпълнител ще се добие максимално съотношение качество/цена", пише "Сега".

От оформлението на поръчката става ясно още, че от фирмите не се изисква да посочат какво е икономическото и финансовото им състояние. Достатъчно е през последните три години кандидатът да е изпълнил поне една обществена поръчка с еднакъв или сходен предмет.

София от години плаща на външни изпълнители за озеленяването на града, въпреки че си има собствени дружества, отговорни за зелените системи. За разходите около новия, по-цветен облик на столичните градинки има изключително оскъдна информация. Една справка за подобна поръчка отпреди няколко години показва впечатляваща "инфлация" на цените в тази дейност. За периода 2011-2013 г. например доставката на дървесна и храстова растителност е с прогнозна стойност по 75 хил. лв. годишно. Отделно Столичната община доставя цветя и тревен чим.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase