Снимка: БТА

Общ преглед
Благодатният огън пристигна на летище "София", донесен от българска църковно-държавна делегация, водена от Браницкия епископ Григорий - викарий на патриарх Неофит.

Благодатният огън да бъде за освещение, за радост, да изпълни сърцата и душите на вярващите православни християни с Възкресенската радост и светлина, пожела Браницкият епископ Григорий.

"Да благодарим на Бога, че и тази година имахме възможността да посетим Светия град Йерусалим, където да станем свидетели на това многовековно чудо - слизането на Благодатния огън над Гроба Господен. Благодатен огън, който се взе от всички църковни делегации, които бяха там, и Благодатен огън, който слава Богу вече е в град София, откъдето да бъде разнесен по всички краища на България, за да могат колкото се може повече вярващи православни християни да го вземат и да го отнесат в своите домове - той да им бъде за освещение, за радост, да изпълни сърцата и душите им с Възкресенската радост и светлина", каза още Браницкият епископ Григорий.

Благодатен или Свещен огън е огънят, който се запалва свръхестествено всяка година на Възкресение Христово в храма "Възкресение Христово", построен върху Божи гроб в Йерусалим.

В първите минути след запалването този огън има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

На летище "София" по традиция на Велика събота чакат свещеници и духовници от всички епархии в страната, за да вземат частица от огъня и да я занесат на вечерното богослужение за Великден.

От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София.

Преди 23.30 часа фенерът с огъня ще бъде изнесен от параклиса, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Патриархът вече направи обръщение към вярващите.

"Живеем в трудни времена - нравствени ценности, които са били мерило, лекомислено се подлагат на съмнение и отхвърляне. Представите за добро и зло, редно и нередно се подменят, а казано е – „горко на ония, които тъмнината считат за светлина и светлината – за тъмнина", каза патриарх Неофит.

Още новини

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 7 години

Да не би да отварят филял на Зипото у нас?

8

Анчо

преди 7 години

Епископ Григорий трябва да знае, че папа Григорий IX, е обявил благодатния огън за измама още преди 800 години. После да не се чудите защо ни се смеят на запад.

7

Анонимен

преди 7 години

До номер 8Аз бих те посъветвал да не пребързваш много с квалификациите кой какъв е. На времето Галилео Галилей е бил осъден за ерес за своите теории. Много други пък са били изгоренни на клада. Май доста "набожни" хора забрават думите Христови когато ги настъпят по "мазола".