Снимка: архив, Булфото

Ад за шофьорите в столицата започва от тази седмица, след като е планирано затварянето на ключови кръстовища заради ремонта на третата линия на метрото.

От кръстовището на Красно село в делничен ден, по време на час пик, преминават хиляди автомобили. Както колите, идващи от Владая, така и жителите на кварталите Овча купел и Красно село.

От сряда трафикът ще се усложни още повече. Тогава движението през кръстовището ще бъде спряно. Става въпрос за движението по улиците "Житница" и "Гоце Делчев", а булевард "Борис III" ще бъде стеснен. За съжаление инфраструктурата в района дава възможност за обход само през малките улички във вътрешността на квартала.

А това допълнително ще изнервени шофьорите. След като кръстовище "Красно село" бъде затворено, избягвайте да минавате през уличките във вътрешността на квартала. Ако все пак ви се наложи да използвате трасето през квартала, прогнозата за бързо преминаване не е добра.

И все пак, когато успеете да се измъкнете от капана на малките улички, добрата новина е, че ще имате връзка с "Борис III"

"В момента изграждаме две алтернативни алеи, да ги наречем, които да дадат връзка със съществуващата улична мрежа в квартала", посочи пред bTV зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

Ако все пак има добра новина, тя е, че след ремонта на кръстовището, то ще е на две нива. Така ще бъде сложен край на традиционните делнични задръствания.

И в центъра

Две от възловите кръстовища в центъра на столицата също предстои да бъдат затворени заради строежа на метрото. Идната неделя движението по булевард "Патриарх Евтимий" ще бъде спряно на две места - при Попа и на кръстовището с булевард "Витоша".

При този ремонт обаче общината предлага алтернативен маршрут през булевард "Левски", който ще е отворен двупосочно, включително и тунелът под НДК.

"Имаме ангажимент от страна на Пътна полиция, които в първите дни да регулират движението допълнително и да подпомагат трафика в този участък", каза Христов.

Участъците на бул. "Патриарх Евтимий" и "Житница"" ще са затворени за 14 месеца.

Почва ремонт на 70 улици в София

70 улици във всички квартали на София ще бъдат ремонтирани основно през тази година. Освен нови настилки общината планира и цялостно изграждане на нови отсечки в кварталите.

Ремонтите ще започнат масово от средата на април. Улиците са посочени от районните кметове, общината е заделила тази година за ремонта им над 20 млн. лв.

Сред първите пътни отсечки, по които ще се работи, са улиците: "Цар Асен" в центъра, "Ангиста" в "Оборище", "Стефан Сарафов" и "Янко Забунов" в "Триадица", "Атанас Узунов" в "Слатина", "Флора Кънева" в "Лозенец" и други.

На някои места, като в районите "Студентски" и "Сердика", ремонтите вече са започнали, обясниха от общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase