Снимка: архив Bulphoto

40-годишният Арташес Тигранян е собственикът на буса, който изправи на нокти службите за сигурност у нас преди два дни. Той и единият от спътниците му кацнаха в София с полет от Брюксел.

Представители на службите чакаха мъжа и го отведоха, за да даде показания по случая. На този етап няма основания за неговия арест.

Припомняме ви, че бусът беше буквално разглобен от спецотряда за борба с тероризма, като в крайна сметка бомба в него не беше открита – въпреки реакцията на две служебни кучета и два различни уреда. Терминал 1 остана отцепен 12 часа.

Още по темата

Геворг Геворгян, който е пътувал заедно със собственика на буса, разказа пред bTV, че те разбрали за ситуацията от новините и затова се прибрали предсрочно.

По думите му Тигранян е търгувал с козметика и това било първо негово излизане от Армения по бизнес дела. Преди да отлети от София, той минал през Бургас, за да вземе важни документи. По същата причина бил и в Брюксел през последните два дни.

Третият арменец, Арсан Геворгян се е прибрал в Ереван през Москва, защото е имал неотложна работа. Тепърва ще стане ясно и дали собственикът на буса ще бъде обезщетен за повредите.

За момента е ясно, че бусът е бил паркиран си около 1 часа през нощта на 1-ви декември, на платения паркинг пред Терминал 1.

Двама души слезли от возилото и излетели в две различни посоки около 5 часа сутринта. Единият със самолет за Белгия, а другият за Русия.

Според експерти по сигурността има голяма вероятност историята с бомбената заплаха, която изнерви пътници и полиция, да се окаже стрес тест, извършен от терористи, за да бъде изпробвана реакцията на властите у нас при критична ситуация.

Ако това е така, според главния секретар на МВР Георги Костов, службите са работили по правилата.

Засега виновен за хаоса е пресаташето на летището, която заяви пред медиите, че в белия бус има бомба. Тя вече е освободена от службата си.

Вчера стана ясно, че срещу нея е образувано досъдебно производство за подадената невярна информация за наличие на взрив в белия бус. Тя ще бъде разследвана по чл. 326 от НК: Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години.

Даниела Велева, която бе експерт "Връзки с обществеността" на аеропорта обави преди два дни следното: "Има наистина взривно устройство, но до момента службите не са приключи всички свои действия, които трябва да направят и нищо повече за съжаление не мога да кажа... Това е което ми е казано да ви кажа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase