Снимка: bgonair.bg

Сигналите за неправилното реставриране на Ларгото в София започват от социалните мрежи. С един от подателите на сигнала Ви среща екип на Bulgaria ON AIR. Журналистът Емил Георгиев идва веднага на мястото и сам вижда проблемите.

Още по темата

"Нещата не изглеждат никак като старини. Изглежда като бутафория, от която много хора изпадат в еуфория – най-вече в Министерството на културата според мен, след като са разрешили да се прави такъв обект. Не изглеждат както би трябвало да изглежда нещо, което е наистина автентично, старинно и антично", коментира Георгиев.

Тухлите, които са слагани, са чисто нови. "Те са подредени и слизат съвсем правилно наляво и надясно стъпаловидно", допълни Емил Георгиев.

Според него изграждането на тези елементи е започнало скоро. Причините – спестяване на пари и време. Новите тухли са използвани, за да предпазват открития музей от атмосферните условия. Георгиев е на мнение, че те обаче не са необходими и при правилна експлоатация обектът не би се разрушил.

Журналистът даде пример с други културно-исторически места у нас, които също са на открито.

Първо горната част, която е достроена, трябва да прилича на долната, а не да бъде като чисто нова, и второ, двете трябва да са ясно разграничени. В Плиска това доколкото знам е постигнато с тънка оловна ивица, която показва – дотук е оригиналното, а нататък е достроеното. Но достроеното е направено като старото. То не изглежда различно", допълни той.

Още вчера министърът на културата Вежди Рашидов разпореди временно спиране на проекта. Група експерти ще трябва да проверява дейността по реставрирането на открития музей.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase