Снимка: Булфото

Изграждат се интелигентни системи за управление на 160 кръстовища, като над 45 вече са приключили. Това каза Йорданка Фандъкова, кандидат за кмет на София, на форум "Младите предприемачи в дигиталната ера" в столицата. По думите й новите технологии създават нови възможности за развитие.

"Инвестициите в системата на градския транспорт по отношение на електронното управление и интелигентни системи за управление вече са видими", заяви тя.

Още по темата

Фандъкова разказа, че вече е въведена и система, която следи нивата на реките. Тя допълни, че този проект е иновативен, финансиран от Министерството на образованието на Германия и ще създаде модел за превенция срещу наводнения. Очаква се да приключи следващата година.

"Планираме да създадем електронна платформа за споделяне на идеи и предложения за развитието на София, както и за обсъждане на бъдещи проекти на общината. Това ще ни позволи много бързо и по-ефективно да получаваме идеите на гражданите и ще имаме по-добър достъп", обясни тя и добави, че тази възможност е много добра за общината.

"Дигиталните технологии дават възможност повече граждани да участват в управлението на града и искаме да стимулираме това", заяви Фандъкова.

"Започнахме процес за отваряне на административни данни на общината. Вече имаме няколко такива сектора и предвиждаме да продължим в това отношение", посочи тя.

По думите й, в момента в процес е процедура за избор на изпълнител на електронен портал, който да помогне на хората да получават по-лесно и бързо информация за случващото се в София.

"Убедена съм, че София има капацитет да бъде регионална столица на единен дигитален пазар", каза още тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase