Йорданка Фандъкова. Снимка: БТА

До края на 2016 година над 160 кръстовища ще бъдат модернизирани и присъединени към системата за управление на трафика в столицата, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при посещение в Центъра за управление на трафика заедно със зам.-кмета по транспорта Любомир Христов.

Реализацията на системата включва подмяна на морално остарелите светофарни уредби с нови, инсталация и конфигурация на софтуер за управление на трафика в София, изграждането на видеонаблюдение и връзка с всяко кръстовище. Вече към системата са присъединени 40 кръстовища в широкия център и входно-изходните артерии на града, още 20 кръстовища ще бъдат включени до края на годината.

По думите на кмета Фандъкова основната идея на този проект е даване на предимство на колите на градския транспорт, както и на автомобилите със специален режим на движение - линейки, пожарни и т.н.

Преките ползи са намаляване на времето за пътуване с до 30 процента, с 25 на сто по-малко вредни емисии от транспорта. Това е една много важна и сериозна стъпка към превръщането на София в иновативен и високотехнологичен град, посочи кметът, цитирана от БТА.

В центъра за управление на трафика работят седем оператори и един служител на "Пътна полиция". Те следят денонощно ситуацията на наблюдаваните кръстовища, чрез камери, въртящи се на 360 градуса и при необходимост сигнализират съответните служби. При катастрофа например системата автоматично променя режима на работа на светофарната уредба. Системата задава "спешни" маршрути, които да изведат големи групи хора при кризисни ситуации.

В реално време операторите виждат например неправилно спрени автомобили на спирки на градския транспорт. Увеличаване на изображението позволява те да видят регистрационни номер на автомобила и да предадат записа на нарушението на "Пътна полиция".

На телефон 0700 10 251 граждани могат да подават сигнали, свързани със светофарната уредба в столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase