Снимка: Dnes.bg

Движението на площад "Руски паметник" ще бъде пуснато през нощта на 19 срещу 20 август или рано сутринта на 20 август, обеща столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Още по темата

Тази новина е дълго чакана от шофьорите, защото откакто започна реконструкцията на 10 юни, се образува огромна тапа на този ключов за столицата площад.

По думите на Фандъкова се прави всичко възможно максимално бързо да се възстанови движението.

"Въпреки вчерашния дъжд, който малко притесни изпълнителите, се прави всичко възможно и са насочили всички усилия, за да може да се отвори движението по основните платна", обясни тя.

Тя припомни, че режимът на това движение ще е като при кръгово кръстовище.

"Поискала съм да се поставят специални знаци, които да напомнят на шофьорите, че има промяна в режима на движение, за да не стават пътнотранспортни произшествия", допълни още Фандъкова.

За първи път на "Руски паметник" са използвани нови технологии за намаляване на шума и вибрациите и увеличаване на електроизолацията на релсите. Освен това трамваите вече няма да минават около кръстовището, а само в локалното платно от страната на Петте кьошета, както е било преди 30-тина години.

Фандъкова очаква до средата на септември да може да се приключи и цялостно проектът на площад "Руски паметник".

Тя увери, че към момента по всички големи обекти, които наблюдава лично, се работи в график, а дори и на места има леко изпреварване от него.

"Очаквам до края на август да бъдат приключени и отворени за движение бул. "Черни връх", пробивът на бул. "Александър Малинов" до "Бизнес парка", заяви тя.

"В началото на месец септември ще пуснем движението по основните платна на бул. "Цариградско шосе" и на моста на квартал "Захарна фабрика" и бул. "Сливница", обяви кметът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase