Снимка: БТА

Столична община и Министерството на културата заедно ще подготвят спасяването на археологическото наследство на територията на Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика” през зимата.

Още по темата
Специалистите от Музея за история на София със съответните материали ще направят временна консервация на Ларгото. Министерството на културата ще извърши отводняването, като ще бъдат поставени временни помпи, докато се реализира целият проект. От "Зелени системи" ще почистят тревата в обекта, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя припомни, че СО чрез "Метрополитен" е вложила около 6 милиона лева за разкопките и за укрепването на конструкцията на Ларгото.

Надявам се, че до 15 септември обектът ще бъде подготвен за зимата, защото очакваме той да стане най-голямата атракция на София, посочи кметът Фандъкова.

Служебният министър на културата Мартин Иванов благодари на вицепремиера Йордан Христосков за работниците от временната заетост, които от утре или от сряда ще влязат в Ларгото и ще подменят специалните арматурни найлони в него. Те позволяват на зидовете да дишат, да не се спарват и да не се появяват плесени. Ще се подменят и дървените скари, където е необходимо. Ще има и укрепване на обекта с чували с пясък, обясни  Иванов.

Той съобщи, че от МК ще има служител, който всяка сутрин - преди работа, ще минава през Ларгото и ще има ангажимент да сигнализира за каквито и да е проблеми.

Йорданка Фандъкова коментира, че лично тя е алармирала за лошото състояние на Ларгото.

"Трета поредна година не може да се довърши този важен проект, който ние започнахме със строителството на метрото. Министерството на културата успя да го защити с европейски средства, но заради непрекъснати жалби процедурата не може да приключи. Това не означава, че този обект трябва да остане и да се руши, защото сме отговорни и за миналото и за бъдещето", настоя тя.

По думите й останките трябва да се консервират до приключване на процедурата, за да се запазят. По думите ѝ голямото предизвикателство пред Столична община е, че собственостите са различни, а отговорностите са все на общината и на кмета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase