Йорданка Фандъкова. Снимка: БТА

Най-голям недостиг на места в детските градини в столицата има в районите "Люлин” и „Младост”. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, която днес инспектира новия филиал на ОДЗ 151 на ул. „Оборище” 92 -94.

По думите й проблемът за местата в детските градини се решава по райони, защото картината в различните зони е различна, но всеки един лев, който се инвестира в добри условия за децата, си струва.

Още по темата
Кметът обясни, че в столицата до края на годината освен филиала в „Оборище“, който ще отвори врати на 1 септември, се очаква да бъдат открити още 8 нови детски градини, а 6 са в процедура на започване на строителство.

Първата от тях вече има сключен договор – детската градина в „Бенковски”, която всеки момент ще започне да се строи. Очаква се до края на месеца поне три детски градини да започнат да се строят и да бъдат готови следващата година, допълни тя.

При инспекцията на филиала в "Оборище" кметът подчерта, че районът е специфичен, защото в него няма свободни подходящи терени за строителство на детски градини, а две от градините са се помещавали в сгради, които не са общинска собственост.

Тя обясни, че в района се предвижда строителство на още две нови детски градини.

Инспектираният днес филиал е към вече съществуваща детска градина, в която ще има общо 5 групи, 2 - в старата сграда, а в новия филиал – 3, допълни кметът. 80 нови свободни места ще бъдат обявени за нея и от 1 септември децата ще могат да я посещават.

Новият филиал на детската градина ще има басейн, спортна зала, нови площадки, обясни Фандъкова.

Според нея недостигът на места за самия район се преодолява и ще се сведе до минимум след построяването на двете нови сгради и ремонта на помещенията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase